Bazele modelării pentru printarea 3D

Grosimea pereților

Minim recomandat: 1 mm

Pereții nu pot avea grosime 0. Imprimantele 3D au nevoie de o grosime a peretelui specificată pentru a putea printa modelul. Grosimea poate varia, dar un minim de 1mm este recomandat.

Modelul să fie gol pe interior

Dacă forma și destinația modelului vă permit, goliți obiectul de printat 3D pe interior pentru a economisi material și a scade costul de producție.

Fără obiecte cu canturi comune

Este OK dacă există o distanță de 0.1 mm între obiecte sau dacă obiectele se intersectează.

Fără normale inversate

Orientarea tuturor suprafețelor modelului trebuie să fie către exterior.

Modelul 3D trebuie să fie închis

Modele cu pereți sau suprafețe lipsă necesită corecturi pentru a preveni erori la printare.

Modelul trebuie să se încadreze în limitele imprimantei 3D

Volumul maxim al obiectului de printat 3D depinde de alegerea materialului (opțiunile sunt prezentate în secțiunea anterioară).

Scalare conform nevoilor

Costurile obiectelor printate 3D cresc simțitor odată cu dimensiunile fizice ale obiectului. Ajustați dimensiunea obiectului dorit în funcție de nevoi..

Atenție la spațiile dintre obiecte

Pentru printarea obiectelor întrepătrunse, lăsați un spațiu de cel puțin 0.5-1 mm între componente, (de exemplu: balamale) altfel ele se pot lipi între ele în momentul printării.

Verificați grosimea brațelor

Dacă obiectul printat conține o greutate excentrică considerabilă, în special la modele de dimensiuni mici, asigurați-vă că brațele ce vor susține acea greutate sunt suficient de groase pentru a preveni ruperea sau îndoirea printului.

Cum folosim Cura

Instalarea Cura

În acest caz, vom folosi Cura versiunea 15.04, ce se poate descărca gratuit de pe site-ul Ultimaker Instalarea este simplă. Dacă nu dețineți un Ultimaker, nu bifați opțiunea „install Arduino drivers”. Selecția tipului de imprimantă 3D nu este relevantă.

Încărcarea unui fișier

Încărcarea unui fișier .stl se poate face folosind butonul din interfața Cura sau prin drag-and-drop.

Timp de printare

– În colțul stânga-sus se pot vedea estimări ale timpului de printare și al cantității de filament folosite. Acestea pot varia semnificativ în funcție de tipul de imprimantă pe care îl folosim și gradul de umplere pe interior al obiectului, dar este suficient pentru a ne face o părere generală. – Pentru a verifica integritatea modelului de printat, mergem la butonul din partea dreapta-sus a ferestrei și selectăm Layers.

Verificarea modelului

După ce trecem în modul „Layers”, Cura va calcula pașii pe care trebuie să îi facă printerul 3D pentru a creea modelul fizic și va afișa rezultatele. Folosind slider-ul din colțul dreapta-jos, observăm modelul pe interior și verificăm ca grosimea pereților să fie în regulă, să nu existe corpuri intersectate sau fațete neașteptate. Am făcut un ghid despre cum să modelăm pentru printarea 3D, pe care îl putem găsi aici. Dacă modelul este în regulă, gata de printat!

Cum adaptăm un model arhitectural pentru printare 3D

Grosimea pereților

Grosimea pereților trebuie să fie de minim 1mm; recomandăm 2mm pentru suprafețe mari pentru a preveni îndoirea lor.

Exagerarea detaliilor

Detaliile mici (elemente decorative etc) trebuiesc exagerate – să fie de minim 0,5mm, altfel nu se vor vedea clar în printul final. Aceasta este o limitare tehnică universală.

Modificarea geamurilor, I

Întrucât tehnologiile actuale nu permit imprimarea 3D cu sticlă, geamurile și suprafețele vitrate trebuiesc adaptate pentru a le face apte de printat.

Există două variante simple:

Prima presupune înlocuirea suprafețelor vitrate cu goluri de aer, ca în imaginea alăturată. Această metodă este ușoară, dar nu funcționează decât în cazul ferestrelor cu arcadă.

Modificarea geamurilor, II

A doua variantă presupune înlocuirea suprafeței vitrate cu un perete de 1mm, deasupra căruia se atașează elemente de tâmplărie. Această metodă funcționează pentru orice tip de fereastră.